Bezoek mijn nieuwe website op www.drvuyk.nl

  Welkom
  Algemeen
  Nieuws
  Operaties
     Mohs huidtumor
      chirurgie

     Huidtumoren KWF
     Huiddefect
      Reconstructie

     Rhinoplastiek
     Septumplastiek
     Mentoplastiek
     Otoplastiek
     Littekens
     Blefaroplastiek
     Blepharoplastiek
     Wenkbrauwen
     Facelift
  Verzorging na operaties
  Epistaxis
  Ethiek
  Curriculum Vitae
  Publicaties
  Veel gestelde vragen
  Hoe kunt u ons bereiken
  Preventie
  Gezondheid risico's van      roken
  Video
  Persoonlijke informatie  Behandelingen vrijdag 23 februari

Inleiding
Eerst volgt een stuk met belangrijke informatie aangaande het probleem en de mogelijke oplossing. Onderaan zijn dan nog een aantal artikelen met foto's te lezen die geschreven zijn opgrond van eigen ervaring. Deze documenten zijn in de medische litteratuur gepubliceerd.

plastisch , plastische chirurgie
Facelift (rhytidectomie)
 
Niemand kan de gevolgen van de tijd ontlopen. De zwaartekracht, de zon en de natuur eisen echter hun tol. Op een gegeven moment verliest de huid aan elasticiteit en begint deze te zakken. Terwijl de spieren en andere weke delen zwakker worden, vormen zich langs de kaaklijn ophopingen, vouwen, plooien en zakken. ‘Glimlachlijnen’ worden soms permanent en er kunnen plooien ontstaan rond de mond en kin. Het is dan alsof de huid te groot is voor het gezicht. In het verleden accepteerden veel mensen deze veranderingen als logisch gevolg van het ouder worden. Tegenwoordig vindt een toenemend aantal vrouwen en mannen dat er geen reden is om er ouder uit te zien dan je je voelt. Terug
Terug naar andere behandelingen

Faceliftchirurgie is een van de meest voorkomende ingrepen om een verouderd gelaat te herstellen. Een te ruime huid of diepe rimpels van gelaat en hals kunnen hiermee worden opgespannen en gladgestreken. Met name het onderste gedeelte van het gezicht wordt strakker getrokken en omhoog gebracht. De zakjes rond de kaak worden minder en zo ontstaat een wat strakkere kaaklijn. Hierdoor verdwijnen de sporen van de tijd gedeeltelijk van uw gelaat. Maar behalve een jonger gelaat, kan vooral een frisser en uitgerust uiterlijk worden verkregen.   Realiseert u zich wel dat oogleden, wenkbrauwen en de horizontale plooien in het voorhoofd niet verbeteren met alléén een facelift. Daarom kunnen ook ooglid- en wenkbrauwcorrecties, verwijdering van overtollig vet onder de kin of ophoging van de kin deel uitmaken van de behandeling.

Er bestaat geen ideale leeftijd voor een face-lift. Dit kan begin 40 of eind 70 zijn, of iets hier tussen in. Zolang uw gezondheid goed is, bent u een goede kandidaat voor chirurgie. De trend bij een facelift is om de chirurgie op jonge leeftijd te doen.

  Een facelift kan de hals en kaaklijn sterk verbeteren. Ook de wang heeft een gladder en daarmee jonger uiterlijk.

Patiënten zijn vaak tussen de 40 en 50 jaar en hebben beginnende tekenen van een verouderend gelaat. Bespreek uw problemen en verwachtingen met ons. Wij zullen uw gezicht evalueren en de procedure suggereren die het beste aan uw verwachtingen tegemoetkomt.   Natuurlijk is het resultaat van een face-lift op 40 jarige leeftijd subtieler dan dat van een facelift op veel latere leeftijd. Desalniettemin zijn er vaak goede redenen om een facelift te doen. Soms is alleen chirurgie ónder de kin, zoals liposuctie en het strakker trekken van de platte halsspier al voldoende.

Veel mensen streven naar perfectie, maar dit is niet altijd mogelijk. Bij deze behandeling gaat het om een beter uiterlijk. Het resultaat is bijvoorbeeld afhankelijk van het aantal en de diepte van de rimpels en de hoeveelheid overtollige huid, maar ook van de vorm van de schedel zelf. Ook kan een grote hoeveelheid overtollige huid in de hals soms niet goed worden weggewerkt.   Wanneer wij denken dat onvoldoende resultaat zal worden verkregen, raden wij een facelift af. Roken verhoogt de kans op problemen na de operatie aanzienlijk. Daarom is het noodzakelijk dat u drie weken vóór, tot twee weken na de operatie, stopt met roken. 

De operatie
De operatie wordt onder plaatselijke verdoving of narcose uitgevoerd. Bij plaatselijke verdoving krijgt u veel slaapmedicatie, zodat u zo weinig mogelijk last heeft van de verdovingsprikken. Van de operatie zelf merkt u nauwelijks iets. Eerst wordt de huid vrij gemaakt via insnijding in de behaarde schedel/ hoofdhuid, voor en achter het oor. Afhankelijk van de persoon zijn verschillende incisies mogelijk: voor of in het oor, maar ook onder of in de haarlijn. Dit zullen wij van te voren met u bespreken. (zie figuur 11 en 12)
  Na het maken van de incisies lichten we de huid van wang en nek omhoog, zodat de onderliggende weke delen kunnen worden verplaatst en met permanente hechtingen kunnen worden vastgezet. Teveel aan vet en huid wordt verwijderd. De huid wordt teruggelegd en gesloten met oplosbare hechtingen en/of krammetjes. Afhankelijk van de uitge-breidheid van de ingreep duurt de procedure twee tot vier uur. De meeste patiënten gaan nog dezelfde dag naar huis.

Figuur 11
 
Figuur 12
Figuur 11
Haarinzet en de plooien van de oorschelp worden gebruikt om de littekens van de facelift bij vrouwen te verbergen. De incisie begint in het haar, net voor – boven het oor en loopt dan net voor – of net in de oorschelp en krult dan achter het oor naar de nek toe.

Figuur 12
Bij mannen kan de facelift incisie net voor het oor lopen, om te voorkomen dat de baardgroei na de operatie doorloopt tot op- en in de oorschelp.

Als we ouder worden, worden de spieren die de nek steunen (genaamd platysma) zwakker. Het midden van de hals kan een ingezakt aspect krijgen, met uitgesproken verticale zichtbare banden aan elke kant. Bij sommige mensen hopen huid en weke delen zich op onder de kin, hetgeen kan lijken op een ‘kalkoen-hals’. Het corrigeren van problemen in de hals vormt dan ook een belangrijk deel van de facelift. Vaak is het zinvol om de halsspieren strakker te trekken.Om de platysmaspieren te bereiken, maken we een klein sneetje onder de kin.   Door deze snede kunnen de randen van de platysmaspier worden gelokaliseerd en naar elkaar toe gehecht. Vervolgens kan het voor, en onder het oor gelegen spierdeel naar achteren en boven worden getrokken en vastgelegd. Dit vormt een sterke spierband die de nek en kaak geheel ondersteunt. In dezelfde zitting kan het te veel aan vet worden verwijderd, door middel van liposuctie. Eenmaal samengehecht heeft de platysmaspier minder de neiging om uit te zakken. Daarom raden we vaak aan deze stap uit te laten voeren, als onderdeel van de facelift.

Vroeger betekende faceliftchirurgie eigenlijk alleen het optillen en aantrekken van de uitgezakte huid van het gezicht. Maar niet alleen de huid zakt uit met de leeftijd. Ook de onderliggende weefsels zijn aangedaan. En het zijn juist deze weefsels die de tekenen van veroudering veroorzaken. Deze tussenlaag (S.M.A.S.) vormt de grens tussen de oppervlakkige huidlaag en de diepere aangezichtsspieren.   Door ook deze laag aan te trekken en in een nieuwe positie vast te leggen met permanente hechtingen, wordt de uiteindelijke spanning op de huid verminderd. Dit versnelt de genezing en vermindert de littekenvorming. Zoals al gezegd, kan tijdens de operatie tevens een aanvullende ingreep (bijvoorbeeld een correctie van wenkbrauwen, oogleden en kin) worden verricht.Na de operatie
(zie ook ‘richtlijnen voor verzorging’ achter in dit boekje). De operatie wordt achteraf niet echt als pijnlijk ervaren. Wel is het soms ongemakkelijke strakke gevoel een logisch, doch tijdelijk gevolg van de tie. Na de operatie heeft u een mummie-achtig verband om het hoofd met vrijlating van de ogen, mond en neus. De bedoeling daarvan is bloeding, bloeduitstorting en verkleuring na de operatie zo veel mogelijk te beperken.
  Het verband blijft een dag zitten. Uw gezicht zal nog vijf tot zeven dagen opgezwollen zijn. Verschillende delen, vooral rond de hals zullen bovendien verkleurd zijn. Na ongeveer twee weken zijn deze verschijnselen voor een groot deel verdwenen. Hechtingen lossen vanzelf op, krammetjes worden na vijf tot zeven dagen verwijderd. Problemen zijn zeldzaam en meestal niet verontrustend. Een bloeduitstorting is de meest voorkomende complicatie.

Meestal verdwijnt deze vanzelf. Een enkele keer moet de bloedklont worden weggehaald. Als er een bloeduitstorting ontstaat, gebeurt dit meestal binnen de eerste 24 uur na de operatie. Deze complicatie heeft geen invloed op het uiteindelijke resultaat. De meest zichtbare zwelling is binnen twee weken weer verdwenen.    Wat kunt u verwachten?
Door de zwellingen is het soms moeilijk om het uiteindelijke resultaat te beoordelen. Daarom zal een aantal patiënten mogelijk wat terneergeslagen zijn. Houd echter moed! De eerste maanden na de operatie zult u van week tot week verbeteringen waarnemen. Zijn de littekens na twee weken nog wat rood, na drie maanden zijn zij nauwelijks meer zichtbaar.
  Ook is een eventuele zwelling dan van het gelaat verdwenen. Het mag duidelijk zijn dat met een facelift de zogenaamde kraaiepootjes bij de ogen, de verticale plooien rond de mond en de horizontale plooien in het voorhoofd niet worden verbeterd. Hiervoor zijn andere ingrepen mogelijk, die tegelijk met, of na de facelift kunnen worden uitgevoerd.© 1999-2018 Dr. H.D. Vuyk