Bezoek mijn nieuwe website op www.drvuyk.nl

  Welkom
  Algemeen
  Nieuws
  Operaties
     Mohs huidtumor
      chirurgie

     Huidtumoren KWF
     Huiddefect
      Reconstructie

     Rhinoplastiek
     Septumplastiek
     Mentoplastiek
     Otoplastiek
     Littekens
     Blefaroplastiek
     Blepharoplastiek
     Wenkbrauwen
     Facelift
  Verzorging na operaties
  Epistaxis
  Ethiek
  Curriculum Vitae
  Publicaties
  Veel gestelde vragen
  Hoe kunt u ons bereiken
  Preventie
  Gezondheid risico's van      roken
  Video
  Persoonlijke informatie  Behandelingen vrijdag 23 februari

Inleiding
Eerst volgt een stuk met belangrijke informatie aangaande het probleem en de mogelijke oplossing. Onderaan zijn dan nog een aantal artikelen met foto's te lezen die geschreven zijn opgrond van eigen ervaring. Deze documenten zijn in de medische litteratuur gepubliceerd.

Welkom op de website van dr. Vuyk, plastiche chirurgie
Plastische chirurgie van de oorschelpen (otoplastiek)
 
Oren worden over het algemeen niet als belangrijk schoonheidsattribuut beschouwd. Toch hebben ze invloed op het gehele uiterlijk. Mooie oren vallen niet op en zijn in goede harmonie met de rest van het hoofd en gelaat. In het algemeen prefereren wij dat de oren dicht bij het hoofd staan en in voor-achterwaarde richting van de wenkbrauw tot de neusbasis te zien zijn. Terug
Terug naar andere behandelingen

Oren die buiten proportie zijn in verhouding tot de rest van het gelaat, kunnen onaardige opmerkingen oproepen. De meest voorkomende afwijking is dat de oren ver van de zijkant van het hoofd afstaan. Dit trekt soms veel aandacht, wat de schoonheid van zelfs de meest aantrekkelijke persoon kan verminderen. Daarbij kunnen de oren z�lf heel groot zijn.   Onderontwikkeling komt ook voor, maar dit is veel zeldzamer. Omdat elk oor zich onafhankelijk van het andere oor ontwikkelt, is het niet ongewoon dat het ene oor meer uitstaat dan het andere, of iets anders van vorm is. Overigens kunnen oorproblemen erfelijk zijn. Oren die te groot, misvormd of ongelijk zijn, kunnen eventueel worden gecorrigeerd.
Figuur 6

Ook oorlellen hebben verschillende vormen en groottes. Met de leeftijd worden ze groter. Soms bestaat er een asymmetrie. Ook dit is eventueel chirurgisch te behandelen. De operatie waarmee de oorschelpen dichter bij het hoofd worden geplaatst, wordt wel otoplastiek genoemd. Andere afwijkingen van de oorschelp kunnen eventueel tegelijkertijd worden gecorrigeerd. Een dergelijke operatie is mogelijk vanaf het vijfde levensjaar.   De oren hebben dan vrijwel de volwassen grootte bereikt. Het kraakbeen van de oorschelp is dan bovendien stevig genoeg om gevormd te worden. Om vervelende plagerijen te voorkomen, kan de ingreep het beste v��r het zevende levensjaar worden verricht. Bij volwassenen kan de operatie op elke leeftijd worden uitgevoerd. Opmerkelijk is dat de verandering van vorm het gehoor niet be�nvloedt.

Geavanceerde technieken maken het mogelijk om ook zeer ernstige oorschelpproblemen te behandelen. Wanneer de oorschelp niet of nauwelijks is aangelegd, kan een nieuw oor worden gevormd. Dit vergt echter diverse uitgebreide operaties.  De operatie Voor een otoplastiek komen volwassenen en kinderen ��n dag in het ziekenhuis. De procedure duurt ongeveer ��n uur. Bij kinderen is algehele narcose noodzakelijk. Bij volwassenen kan de ingreep zowel onder plaatselijke, als onder algehele verdoving worden uitgevoerd. De operatie wordt verricht met een snede achter het oor, die verborgen ligt in de natuurlijke plooi. Het huidoverschot dat ontstaat wordt verwijderd,   het resterende deel wordt aan de achterzijde losgemaakt. Vervolgens wordt de bovenste vouw van het oor versterkt en het middengedeelte iets naar het hoofd geplaatst met behulp van permanente hechtingen. Soms wordt het kraakbeen aan de voorzijde iets ingekrast om de spanning op de hechtingen te verminderen, zodat de vorm langdurig is gegarandeerd. De huid wordt met oplosbare hechtingen of huidlijm gesloten.
Figuur 7 Incisie achter het oor voor oorschelpcorrectie, verborgen in natuurlijke plooi.

Na de operatie
Het oor kan na de operatie pijnlijk zijn. Het smalle litteken ligt achter de oorschelp en zal dus nauwelijks te zien zijn. Wel kan het oor nog twee weken verkleurd en gezwollen zijn. Dit moet in de eerste paar dagen wegtrekken. Indien verkleuring of zwelling toenemen, moet u contact met ons opnemen. Wij willen dan een infectie kunnen uitsluiten. Het oor kan nog enkele weken gevoelig zijn. De oren worden een tot twee dagen verbonden waardoor ze de eerste weken nog iets te dicht bij hoofd kunnen staan. Soms kan door zwelling achter het oor juist het oor naderhand de eerste tijd iets afstaan.
  De zwelling zal op den duur vanzelf wegtrekken. De huid achter het oor kan langere tijd gezwollen blijven, dit trekt voor het grootste gedeelte weg en is dan geen probleem meer. Wij halen het "te veel" aan huid tijdens de operatie juist niet weg, omdat dit de kans op littekenvorming sterk vergroot. Kinderen gaan meestal na een week weer naar school. Volwassenen voelen zich vaak fit genoeg om na twee of drie dagen weer aan het werk te gaan. Vier dagen na de operatie kunt u uw haar weer wassen. Vermijd zware lichamelijke inspanning tot drie weken na de operatie.

 

Plagerijen
Afwijkende oorschelp die plagerijen tot gevolg hebben kunnen gecorrigeerd worden met een otoplastiek. De ingreep kan vanaf 5 jarige leeftijd geschieden.

 

Psychische verbetering Oorschelpoperaties geven vaak een psychische verbetering naast de zuiver esthetische winst.

Een nadeel van de gebruikte (niet-oplosbare) hechtingen is, dat deze soms door de huid heen zijn te voelen. Indien deze �knoopjes� inderdaad door de huid heen steken, is het zinnig om deze bij ons op de polikliniek kort af te laten knippen of te laten verwijderen. Ondanks dit ongemak verkiezen we deze techniek boven andere methoden, omdat we hiermee een optimale controle hebben tijdens de ingreep.   Wat kunt u verwachten?
Omdat de visuele en psychologische verbetering door de operatie goed is, blijkt de procedure erg dankbaar, zowel voor de pati�nt als voor de chirurg. Soms zijn de oren weliswaar verbeterd, maar hadden ze iets sterker mogen worden gecorrigeerd. Dit is toch acceptabel, omdat een eventuele over-correctie daarentegen vaak moeilijk is te verhelpen. Uiteindelijk opereer ik ��n op de veertig pati�nten nog eens. Het zal duidelijk zijn dat absolute symmetrie redelijkerwijs niet mag worden verwacht. Ook twee �normaal� staande oorschelpen zijn nooit helemaal gelijk.
Informatie

Patienten informatie folder Ear buddies
Te lezen publicatie(s)
- Absorbable Mattress Sutures in the Management of Auricular Hematoma: H.D. Vuyk, MD; E.J.M.
klik hier om deze publicatie te lezen. (724 KB)
 
- Cartilage-sparing otoplasty: a review with long-term results: H.D.Vuyk
klik hier om deze publicatie te lezen. (973 KB)
 
- Oor schelp correctie met kraakbeensparende technieken: H.D.Vuyk, S.van der Baan en P.H.M.T. Olde Kalter
klik hier om deze publicatie te lezen. (902 KB)
 
- Treatment of chondrodermatitis nodularis with removal of the underlying cartilage alone: retrospective analysis of experience in 37 lesions: J. A. De Ru, M.D., P. J. F. M. Lohuis, M.D., Pn.D., H. A. Saleh, F.R.C.S. (ORL-HNS), H. D. VUYK, M.D., Pn.D
klik hier om deze publicatie te lezen. (1320 KB)
 
© 1999-2018 Dr. H.D. Vuyk